Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Богдан Ядов – чемпіон Європи з дзюдо-2022

Суббота, 30 Апреля 2022, 11:04
Богдан Ядов – чемпіон Європи з дзюдо-2022

Збірна України з дзюдо успішно стартувала на довгоочікуваному чемпіонаті Європи, який цього року приймає болгарська Софія

У перший же змагальний день золото в скарбничку нашої команди приніс Богдан Ядов (до 66 кг).

Розпочавши свій турнірний шлях з другого раунду, наш спортсмен не залишив шансів італійцю Мічелі, після чого у досить напруженому поєдинку здолав представника Туреччини Токтая.

У чвертьфіналі наш 25-річний дзюдоїст зустрівся з титулованим ізраїльтянином Баручем Шмайловим. Першим результативну атаку провів саме Ядов, проте вже за хвилину Шмайлов нівелював перевагу суперника, так само виконавши кидок на оцінку «Ваза-арі». Втім, цього дня українець нікому не збирався віддавати перемогу.

Під кінець третьої хвилини сутички Богдан зумів знайти необхідний захват, і кидком через плече зумів поставити переможну крапку у цій сутичці. Два «Ваза-арі» і путівка до півфіналу!

Там на нашого дзюдоїста очікував представник Азербайджану Яшар Наджафов. Втім, суттєвого супротиву азербайджанець не продемонстрував. Вже на 2 хвилині поєдинку Ядов виконав фірмову підсічку, після чого суперник не втримався на ногах – чистий іппон і перепустка до фіналу для українця!

У вирішальному поєдинку нашому дзюдоїсту протистояв іспанець Альберто Мартін Гайтеро, який до цього сенсаційно переміг 1 номера світового рейтингу молдованина Дениса Віеру. Початок фінальної сутички видався досить спокійним, суперники придивлялися один до одного, намагалися знайти необхідний захват. Судді двічі показували жовту картку іспанцю та один раз українцю.

Кульмінація поєдинку трапилася на 3 хвилині, коли наш спортсмен зумів зробити ефекту підсічку у напівприсяді, після якої суперник був вибитий з боротьби! Черговий іпон на турнірі, а разом з ним звання чемпіона Європи-2022!

Для Богдана це перша в кар’єрі золота нагорода з континентальної першості! Крім того наш спортсмен продовжив свою медальну серію, яка наразі складається вже з 4 турнірів поспіль.

В коментарі пресслужбі ФДУ новоспечений чемпіон Європи поділився своїми емоціями від завоювання золотої нагороди, подякував всім за підтримку та зазначив, що ця перемога для всієї України та її захисників:

«Звичайно, я дуже радий цьому результату, для мене - це перша нагорода з чемпіонатів Європи. Дуже щасливий цьому, хоч до кінця і не віриться ще. Головне, що як і планували, вдалося набрати оптимальну форму до чемпіонату Європи. З кожним попереднім стартом я додавав, і зараз показав те, на що здатний. Добре, що тяжкі тренування та підготовка не пройшли дарма.

Коли в країні почалася війна і ми перебували на зборі в Іспанії, було дуже важко в моральному плані. Але Віталій Вікторович Дуброва нас зібрав і сказав, якщо нам дозволили залишатися в Європі, і готуватися до змагань, то ми повинні робити це з подвійною віддачою, щоб гідно представляти країну на міжнародній арені.

Звичайно, в мене була шалена мотивація в цей складний час здобути перемогу для України. Хоч я і розумію, що хлопці, які зараз боронять нашу свободу, щоб ми жили у вільній країні, роблять набагато більшу справу, тим не менш, хотілося, щоб тут пролунав гімн, піднявся наш прапор. Щоб показати всьому світу, що ми сильна нація, сильна країна, і наші спортсмени найкращі.

Дуже відчувалася підтримка в залі. Особливо це було помітно під час фінальної сутички. Було дуже багато наших прапорів, багато наших евакуйованих дітей прийшли нас підтримати. Дуже всім вдячний! Свою перемогу я присвячую Україні, її захисникам та всім людям, які зараз переживають ці непрості часи. Тримаймося, адже ми обов'язково переможемо!», - сказав Богдан.

На церемонії нагородження Богдан не стримував емоцій, особливо під час виконання гімну, адже в той момент, безумовно, всі думки були про рідну країну, її славу та волю!

Крім Богдан, на татамі «Arena Armeec» у перший змагальний день вийшло ще 4 українських дзюдоїстів. На жаль, нікому з них не вдалося пробитися до медальних сутичок.

Чи не найбільша увага всієї спільноти дзюдо була прикута до Дар’ї Білодід, яка проводить свій перший офіційний турнір після зміни вагової категорії. Впевнено розпочавши свій турнірний шлях з перемоги над голландкою Корнеліссе, у другому раунді наша титулована спортсменка, на жаль, поступилася представниці Франції Пріссілі Нєто.

Артем Лесюк, посіяний на турнірі під 1 номером, розпочав свій шлях з перемоги над португальцем Мендесом, проте у чвертьфіналі на Golden Score поступився улюбленцю місцевої публіки болгарину Герчеву. У втішній сутичці з французом Револьом при спробі кидка вже у додатковий час, Артем пропустив контратаку, через що втратив шанси на подальшу боротьбу.

Достойний виступ на дебютному для себе чемпіонаті Європи продемонстрував і Євген Гончарко, який виступає у категорії до 66 кг. Здобувши дві поспіль перемоги, у чвертьфіналі наш спортсмен протистояв титулованому молдованину Денису Вієру, якому у досить рівній боротьбі поступився на Golden Score. На жаль, у втішній сутичці з італійцем Манзі, наш спортсмен також зазнав поразки.

Ще один українець Дільшот Халматов після стартової перемоги над італійцем Пантано, у другому раунді мінімально поступився грузину Чхвіміані.

Відзначимо, що у другий змагальний день континентальної першості на татамі «Arena Armeec» вийдуть одразу 6 українських дзюдоїстів. Вболіватимемо за Олександра Кошляка (до 73 кг), Геворга Манукяна та Сергія Крівчача (до 81 кг), а також Анастасію Антіпіну (до 63 кг), Юлію Курченко та Наталію Чистякову (до 70 кг).

джерело ukrainejudo.com