Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Андрій СТАДНИК і Василь ФЕДОРИШИН - про конфліктну ситуацію у вітчизняній вільній боротьбі

Понедельник, 02 Июля 2012, 18:55

"Галичина спортивна" вчора розмістила резонансну статтю журналіста Івана Вербицького "Танці навколо Стадника", в якій автор висловлює свою точку зору на конфліктну ситуацію у вітчизняній вільній боротьбі. Завтра відбудеться засідання тренерської ради, на якій розглянуть питання ініційованої Андрієм Стадником відставки головного тренера збірної Руслана Савлохова. У зв'язку з цим вважаємо за правильне навести й іншу точку зору на цю подію, тому публікуємо два матеріали з сайту "Коментатор".

"Галичина спортивна" вчора розмістила резонансну статтю журналіста Івана Вербицького "Танці навколо Стадника", в якій автор висловлює свою точку зору на конфліктну ситуацію у вітчизняній вільній боротьбі. Завтра відбудеться засідання тренерської ради, на якій розглянуть питання ініційованої Андрієм Стадником відставки головного тренера збірної Руслана Савлохова. У зв’язку з цим вважаємо за правильне навести й іншу точку зору на цю подію, тому публікуємо два матеріали з сайту "Коментатор".

Борці висловили недовіру Русланові Савлохову

Гучний скандал прогримів в олімпійській збірній України з вільної боротьби. За місяць до початку Ігор більшість борців висловили недовіру старшому тренеру команди Русланові Савлохову. Про це вони уже повідомили керівництво Федерації. Зробити такий крок їх змусила ситуація із Андрієм Стадніком. Про це Коментатору розповів сам Стаднік.

«Так сталося, що я не зумів вибороти олімпійську ліцензію. На чемпіонаті світу мені не вистачило однієї сутички. Три поєдинки я виграв, зокрема в діючого чемпіона світу, - каже Андрій Стаднік. – Взагалі, в мене була дуже важка сітка, тому на чемпіонаті світу мені не вдалося вибороти ліцензію. Згодом переміг на Кубку України та київському турнірі. Останні змагання розглядалися, як відбіркові на ліцензійні старти. На київському турнірі усіх своїх суперників переміг достроково із великим відривом. Зокрема, здолав Андрія Квятковського – другого номера в нашій збірній у моїй вазі. Таким чином, я здобув право поїхати на перший ліцензійний турнір. На цих змаганнях я програв першу ж сутичку. На наступний турнір старший тренер збірної Руслан Савлохов узяв Квятковського. Андрію, ставши третім, вдалося здобути путівку на Ігри. Він програв тому чемпіону світу, якого я перемагав. Квятковський здобув ліцензію у турнірі, так би мовити, других номерів. Сітка в нього була не дуже складна. Не подумайте, не хочу нічого поганого говорити про Квятковського, честь йому і хвала за те, що він здобув ліцензію.

Перед поїздкою Квятковського на ліцензійний турнір Руслан Савлохов вишикував усю збірну і заявив, хто зараз виборе путівку, той і поїде на Ігри. Старший тренер збірної згодом підтвердив свої слова. Він сказав, що для нього Квятковський є першим номером. Я ж продовжував тренуватися, брати участь в тренувальних зборах. Але Квятковський зі мною сутички не проводив, його від мене дистанціювали. Спершу мені казали, що на турнірі «Чорне море» будуть усі боротися. Мав розмову із Русланом Савлоховим. Він мені сказав, що якщо ти на цьому турнірі усіх переможеш, то після цього будемо розмовляти про Ігри. Готувався до цих змагань, а згодом мені сказали, що маю виступити ще на турнірі в Німеччині. Про це повідомив державний тренер з вільної боротьби Едуард Носадчий. Мовляв, нічого не знаю, їдеш у Німеччину, а всі питання до Руслана Савлохова. Я тільки пройшов збори, трохи прихворів. Мені говорили, що після перемоги на «Чорному морі» зі мною говоритимуть про Ігри, а тут усе змінилося, і мене планують ще на змагання в Німеччині. Я ж спортсмен не молодий, щоби мене по турнірах ганяти.

Повторюю, проти Квятковського я нічого проти не маю. Він молодий, перспективний борець. Але він зараз мені у класі поступається. У нього навіть немає досвіду участі на дорослому чемпіонаті Європи. Він туди просто не потрапляв. Тому про клас Квятковського судити важко. Він ж не переміг жодного суперника, який має олімпійську ліцензію. Усім їм він програвав. Те, що Андрій здобув ліцензію – це факт. Переглядав відео його боїв на ліцензійному турнірі. Він виглядав невпевнено, не показав, що є лідером у вазі до 66 кілограм. Вважаю, що тренери збірної повинні дати мені шанс показати, що я кращий за Квятковського. На Олімпіаду ж повинні їхати найсильніші, а не туристи.

Потім я поїхав на збір у Заросляк. Там ситуація не змінилася. То мені ні з ким боротися, то масаж роблять тільки тому, хто здобув ліцензію. Ось таке упереджене ставлення. Головний тренер збірної є наставником Квятковського. Можливо, тому мене не хочуть звести з ним в очній зустрічі.    

Партнери по збірній мене підтримують. Вони написали лист про підтримку Андрія Стадніка та недовіру головному тренерові. Підписи поставили 21 чоловік. Цей лист відправили у Міністерство освіти. Мене підтримує практично уся збірна, за винятком вихованців Руслана Савлохова.

Справа в тому, що Руслан Савлохов «підім’яв» під себе тренерів. Тренерської ради не було уже років із десть. За великим рахунком, у збірній казна що твориться. А теперішня ситуація, вважаю, є резонансною. У лютому мав сутичку із Квятковським. Я його переміг достроково, дуже впевнено. А сьогодні мені говорять, що я в поганій формі. У світовому рейтингу вагової категорії до 66 кілограм я серед кращих. Інша справа, що мені не щастить із сіткою. Моїми суперниками є чемпіони світу, призери Олімпійських ігор. У нас така система, що жереб можна підтасувати. Про це можуть сказати усі ті, хто бореться на таких турнірах. Замість того, щоби підтримати, мені дають зрозуміти, що варто завершувати кар’єру. Хоча на сьогодні, вважаю, в Україні я є найкращим. Упродовж 10-ти років на внутрішній арені не програв жодної сутички.

Руслан Савлохов двічі мені говорив, що на 95 відсотків на Ігри поїде Квятковський. Тому я змушений добиватися справедливості, сутички із Квятковським, яка повинна показати, хто є насправді найсильнішим. Стільки років не без успіхів виступаю у збірній, а зараз не відчуваю жодної поваги до себе, до своїх здобутків. Повірте, це стосується не тільки мене, а й половини збірної. Просто інші бояться, не хочуть, щоби їх заставили взагалі завершити кар’єру. Ми хочемо справедливості».


Федоришин: Усім набридло ставлення Савлохова до збірників

Як стало відомо Коментатору, після того, як ситуація із Андрієм Стадніком набуло розголосу, на борців почався тиск. Тих, хто поставив підписи під листом, керівництво Федерації почало залякувати. Цю інформацію Коментатору підтвердив капітан національної збірної України з вільної боротьби Василь Федоришин.

- Тиск здійснюється через тренерів, їхнє начальство, від якого залежні наставники, - каже титулований борець .- Були телефоні розмови зі мною, на мене спробували тиснути. Але це нічого не змінить. Наша позиція непохитна.

- Василь, у листі йдеться про підтримку Андрія Стадніка та недовіру Руслану Савлохову. Які після цього можуть бути у вас стосунки зі старшим тренером збірної?
- Вочевидь, жодних стосунків бути не може. Просто усім набридло ставлення до збірної. Руслан Савлохов ставиться до нас без поваги. Він дозволяє образи на нашу адресу, звертається «не цензурщиною». У нас був ліцензійний турнір в Болгарії, ми його провалили. Усі це добре розуміли. Як на мене, старший тренер збірної мав би підтримати хлопців, сприяти тому, аби ми не втратили віру в себе. Але Руслан Савлохов вчинив інакше, він нас «обматюкав», вкотре принизив. Тому, під час тренувального збору в Заросляку хлопці до нас підійшли і сказали, що так жити більше не можна, треба щось змінювати.

- Тож, ситуація із Стадніком просто переповнила чашу терпіння збірників?
- Так, правильно. Упродовж багатьох років було, м’яко кажучи, неправильне ставлення до збірної. А стосовно Стадніка, то тренери, члени збірної розуміють хто насправді сильніший. Більшість збірників не хоче працювати під керівництвом Руслана Савлохова. Тому мені не зрозуміло, як він може хотіти працювати з нами.

- Тобто, розрядити ситуацію може тільки відставка Руслана Савлохова?  
- Думаю, що так.

- Збірна зараз не поділена на два табори – вихованці Руслана Савлохова та інші?
- Наразі якогось гострого протистояння не має. Звісно, є певна напруга, але не суттєва.

http://galsports.com/