Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Іллі Мате - 55!

Пятница, 07 Октября 2011, 09:50

День народження святкує легендарний борець, олімпійський чемпіон - Ілля Мате

Асоціація спортивної боротьби України сердечно вітає видатного спортсмена з ювілеєм. Вся борцівська спільнота бажає Іллі Федоровичу богатирського здоров'я та сімейного благополуччя.

Мате Ілля Федорович - легендарний борець. Заслужений майстер спорту СРСР, чемпіон XXII Олімпійських ігор, дворазовий чемпіон світу, чемпіон Європи, чотириразовий чемпіон СРСР, переможець Всесвітньої універсіади, кавалер ордена «Дружби народів».


Народився 6 жовтня 1956 року в селі Староігнатьевка Тельманівського району Донецької області. Батько - Федір Ілліч, грек, тракторист, хлібороб. За трудові заслуги був удостоєний ордена Трудової слави III ст. Мати - Станіслава Боніфатьєвна, українка. Вся її трудова діяльність пов'язана з сільським і домашнім господарством.


Як і більшості сільських хлопчаків Іллі з дитинства хотілося стати справжнім спортсменом, таким як його відомий земляк, майстер спорту та тренер Віктор Степанович Борота.


Після закінчення 8-ми класів Староігнатьєвскої школи він вступив до Донецького кооперативного училища, де продовжував тренуватися в секції вільної боротьби під керівництвом Віктора Бороти.


Свій перший чемпіонський титул Ілля завоював на юнацькій першості СРСР в 1974 році. У 17 років він отримав високе звання майстра спорту. Однак у 20-річному віці, виступаючи на першості СРСР серед дорослих, добився всього лише 4-го місця. Слід підкреслити, що в цих змаганнях у ваговій категорії до 100 кг брали участь найсильніші борці:Левон Тадіашвілі - дворазовий олімпійський чемпіон, неодноразовий чемпіон світу, Іван Яригін - також дворазовий олімпійський чемпіон та неодноразовий переможець світових першостей, Асланбек Бісултанов - екс-чемпіон світу та інші уславлені спортсмени-силачі.
У 1978 році виступаючи в напівважкій ваговій категорії на чемпіонаті СРСР у Мінську, Ілля Мате виграв сутичку в Івана Яригіна, визнаного сибірського богатиря.

Напередодні важкого поєдинку з Бісултановим тренер-педагог як би ненароком кинув: «А знаєш, Ілля, саме сьогодні виповнюється 200 років нашому селу. От би подарувати землякам на свято перемогу!». Цю зустріч Ілля виграв.
З 1978 року він у збірній країни. У 1979 році став переможцем VII Спартакіади народів СРСР.


У цьому ж році Ілля отримав запрошення брати участь в чемпіонаті Європи в Бухаресті.
Ось що писав спеціальний кореспондент газети «Радянський спорт» зі столиці Румунії: «Представник сільського спортивного товариства - українського «Колоса» з Донецька Ілля Мате зустрівся з атлетом з НДРХорольдом Бюттнером. Німецький борець - чемпіон світу минулого року, що має на своєму рахунку перемоги майже над усіма радянськими напівважковаговиками, на цей раз пішов з килима переможеним. Увечері Ілля Мате чудово провів зустріч з туркомАрханом. За рахунку 18:0 на його користь суддя припинив поєдинок. Однак у зустрічі з прославленим румунським борцем Пушкашем потрапив на напівміст. До того ж Пушкаш вів поєдинок з великою перевагою. Лише велика воля до перемоги, холоднокровність в критичний момент дозволили йому важко вивернутися від захоплення противника, а потім і отримати перемогу».


Прийнято вважати, що в спорті, зокрема у спортивній боротьбі, повинні бути в єдності техніка, тактика, фізична підготовка. Це так, але ще важливіше (як і у всякій боротьбі) психологічний стан: спокій, стриманість, раціональність, передбачення ходів суперника і точна реакція на його дії. Ці якості Мате виявив в передолімпійських відбіркових змаганнях у поєдинку з Левоном Тадіашвілі. Рахунок поєдинку виявився 4:4. Перемогу присудили Мате, так як він першим відкрив рахунок балів. Мате виправдав надії фахівців.


На олімпійський килим Ілля Мате вийшов заслуженим майстром спорту, головним претендентом на золоту медаль. Поєдинок з болгариномЧервенковим Ілля виграв по балам.


У всіх інших зустрічах здобув чисті перемоги. Староігнатьевскій богатир боровся в атакуючому стилі. Ніхто не міг встояти перед його неприборканою волею і вірою в перемогу. На XXII Олімпійських іграх він був першим на п'єдесталі пошани. Вперше в історії СРСР сільський спортсмен став олімпійським чемпіоном з вільної боротьби.


Після Олімпійських ігор у Москві Ілля довгий час був головним арбітром і наставником у спортивних поєдинках борців вільного стилю. Очолював збірну команду області.


Першим післяолімпійський стартом був кубок світу в США, де Ілля довів повновагі золоті медалі, завойованої на Олімпіаді-80 в Москві.
Мате брав участь у міжнародному турнірі в Югославії, який виграв, перемігши чемпіона Європи у вазі понад 100 кг Герке.


Потім був дуже відповідальний старт - Всесвітня універсіада... Але й після того, як був визнаний найсильнішим борцем континенту, здобувши перемоги над усіма найсильнішими борцями планети, Ілля Мате завжди залишався простим і скромним сином свого народу. Він не ганявся за славою - слава сама його знайшла.


Сьогодні Ілля Федорович Мате - приватний підприємець. Живе і працює в Донецьку.


Він щиро цікавиться і активно бере участь в роботі Федерації вільної боротьби Донецької області. Як видатний спортсмен і небайдужа людина, Ілля Федорович є почесним гостем багатьох борцівських турнірів. З особливою любов'ю він, як і колись, відноситься до національної боротьби куреш. Його поради, підтримка багато що означає для сучасних молодих борців. Присутність Іллі Мате на боротьбі куреш робить змагання святом грецької культури та спорту.


На знак поваги до особистості і заслуг Іллі Мате в Макіївці щорічно проходить міжнародний турнір його імені, в якому беруть участь борці з багатьох країн СНД і Європи. Цього року турнір проходив з 21 по 23 вересня.


Спортивні досягнення:
1982 Чемпіонат Світу - золото
1982 Чемпіонат СРСР - золото
1981 Чемпіонат Світу - бронза
1980 Олімпійські ігри - золото (напівважка вага)
1980 Чемпіонат СРСР - золото
1979 Чемпіонат Світу - золото
1979 Чемпіонат Європи - золото
1979 Чемпіонат СРСР - золото
1979 Заслужений майстер спорту СРСР
1978 Чемпіонат СРСР - золото

http://ukrwrestling.com/