Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Кращі друзі дівчат - золоті медалі

Вторник, 13 Марта 2012, 18:34

З золото-срібної колекцією з семи злитків коштовного металу повернулася жіноча збірна з боротьби з Сербії

Чотири рази звучав в Белграді гімн України - на честь Людмили Балушки, Наталії Синишин, Ганни Василенко та Юлії Остапчук. На другу сходинку п'єдесталу пошани піднялися Олександра Когут, Алла Черкасова та Катерина Бурмістрова, тим самим підтвердивши, що українки не випадково вважаються найсильнішими борчинями континенту. Кожна дівчина з синьо-жовтої команди, очолюваної Володимиром Євоновим, боролася у фіналі.


ЗОВСІМ ІНША ІСТОРІЯ
Уже в перший день змагань українки в особі представниці найлегшої ваги Людмили Балушки взялися атакувати золоту вершину. Чи везти на чемпіонат Європи-2011 бронзову медалістку чемпіонату світу-2009, головний тренер сумнівався, адже вона майже два роки не виступала на офіційних стартах. У лютому Людмила стала бронзовим призером київського міжнародного турніру. І оскільки Ірина Мерлені пропускала континентальну першість, а Когут довелося виставити у вазі до 51 кг, так як Юлія Благиня отримала травму, то єдиною кандидатурою на виступ у Белграді у вазі до 48 кг була все-таки Балушка.


Але своєю боротьбою Людмила довела, що по праву отримала путівку на чемпіонат Європи. У стартовій сутичці українка буквально накинулася на сербку Бояну Джолічіч, заробивши в першому ж періоді сім «сухих» балів і поклавши суперницю на туше. З угоркою Мерцедес Денеш довелося провозитися всі чотири хвилини, але головне, що чергова перемога була в активі Балушки - 1:0, 1:0. Півфінал з німкенею Яквеліне Шеллін був дуже видовищним. Більше хвилини підбирала українка ключик до захисту конкурентки, при цьому ще сама примудрилася впасти на килим. Благо, що Шеллін нічого не змогла зробити нашій спортсменці в партері. Але до кінця періоду Люда таки взяла бал, потім зробила «лампочку» і утримувала суперницю в небезпечному становищі. 7:0, але туше суддя не зафіксував. А от у другому періоді, як рефері ні обережничав, але довелося дати чисту перемогу. Правда, до цього українка встигла програти три бали, але надолужила згаяне - 4:3 і туше.


У фіналі з Естер Добре Балушка зробила «кочергу» на два бали, але від туше румунка швидко пішла, а пізніше взяла бал престижу. Другий період українка програла 0:1, оскільки клінч брала суперниця. А кінцівці третього двохвилинки, коли обидві спортсменки від втоми ледве трималися на ногах, принесла титул чемпіонки Європи Людмилі. До заробленого балу вона додала ще туше, коли Добре, намагаючись провести кидок, накрилася. На радощах Балушка поцілувала килим і зробила коло пошани по килиму з прапором України. Румунка, до речі, вже п'ятий раз стала срібним призером Старого Світу.


- Цього року конкуренція в найлегшій вазі на чемпіонаті Європи була не дуже сильна, - розповів кореспонденту «СЕ» про турнірну сітку Володимир Євонов. - Не було найсильнішої росіянки, а також Марії Стадник з Азербайджану. До того ж полячка Матковська не стала ганяти зайву вагу, виступаючи у важчій категорії. В цій компанії можна виділити лише одну румунку. Словом, у такій ситуації Люда повинна була виграти, і вона свій шанс використала.


На наступний день золотий почин Балушки підтримала чемпіонка світу в категорії до 59 кг Ганна Василенко. Схоже, цей титул вселив Ані впевненість у своїх силах, і вона до вже двох наявних бронзових медалей європейської проби додала нарешті золоту.

 

Правда, почався для неї турнір в Белграді швидкої атакою азербайджанки Сони Ахмадлі, яка за десять секунд вже вела чотири бали - «кочерга» і виштовхала за зону. Відіграти українка змогла лише бал. У другому періоді переможця визначав клінч, вигідним становищем скористалася наша спортсменка. Ну а у вирішальні дві хвилини у Сони зовсім вичерпалися сили, а Василенко, навпаки, включилася - 5:0 і туше. Мірьяна Мартинович з Чорногорії протрималася трохи більше хвилини. Півфінальна зустріч з білорускою Надією Міхалковою тривала всі чотири хвилини, які контролювала наша спортсменка - 1:0, 2:0.
А в фіналі Ганну чекала стара знайома - Григор'єва з Латвії. Саме їй поступилася Василенко півтора місяці тому на «Гран-прі «Іван Яригін» в Красноярську, залишившись з бронзою. Але в Белграді була зовсім інша історія в трьох періодах. Перший Аня програла, пропустивши трибальний кидок - 1:3. У другому просто була ціла драма і обмін атаками, які закінчилися перемогою українки 7:6. А у вирішальній двохвилинці все було ясно - хто більше готовий до чемпіонського титулу і може не просто боротися через не можу, а робити це результативно. Василенко тричі забігла за спину суперниці і вперше піднялася на вищий щабель європейського подіуму.


- Це був найвидовищніший поєдинок, який викликав у глядачів бурю емоцій, - розповідає зараз Євонов, який під час фіналу з усіх сил намагався докричатися до Василенко. - У другому періоді був цілий каскад прийомів. Побачивши, що Аня поступається, почав їй підказувати, щоб провела накат. Слава Богу, так і зробила. До цих змагань вона підійшла в хорошій формі.


ПОДАРУНОК ДО 8 БЕРЕЗНЯ
Подарунок собі і всім українкам до 8 Березня зробила Наталія Синишин (55 кг). На старті вона з мінімальною перевагою впоралася з полячкою Роксаною Засіной - 1:0, 1:0. Угорка Емесе Барка більш ніж переконливо, була відправлена ??до втішного раунду - 7:1, 7:3. Півфінал з румунською спортсменкою Ганною Павал був важливий для Наталії, в першу чергу, психологічно, адже цій суперниці вона вже поступалася на офіційних стартах - чемпіонаті Європи-2010 і чемпіонаті світу-2009. Але не цього разу. Бал у першому періоді і 3:2 - у другому.


Перемога над чемпіонкою світу і Європи у вазі до 51 кг Софією Маттссон зі Швеції, яка зараз бореться в категорії до 55 кг, далася важко. Недотиснувши суперницю у першому періоді, довелося покладатися на клінч, з яким шведка нехай і не відразу, але впоралася. У другій двохвилинці події розвивалися за тим же сценарієм, тільки цього разу захоплення в клінчі брала Наталія, здобувши перемогу. У третьому періоді українка пропустила атаку, але через кілька секунд провела двобальний кидок, додавши ще один пункт, забігши за спину шведки. Маттссон відповіла ще одним балом, але на більше її не вистачило.


- Своєю перемогою Наташа отримала шанс поборотися за право виступити на Олімпійських іграх, - резюмує Євонов. - І Тетяна Лазарева, яка своєю бронзою на чемпіонаті світу принесла країні ліцензію, і Синишин через пару тижнів будуть виступати на чемпіонаті Україні.


Юлія Остапчук (63 кг) їхала в Белград у статусі найсильнішої спортсменки Європи, який потрібно було підтвердити. З шведкою Юханной Маттссон, чемпіонкою континенту-2009 у вазі до 59 кг, Юля розібралася в чітко відведений час - 2:0, 2:1. Але продихатися їй довелося сповна. З француженкою Одрі Пріето вже було легше - 1:1, 3:1. У півфіналі туркеня Еліф Есілікмак змусила українку бути в ролі наздоганяючої, але зі своїм завданням підопічна Андрія Пістуна впоралася - 1:1, 1:0.


Фінальний поєдинок Остапчук належало провести проти росіянки Наталії Смирнової, яка вже не раз побувала на європейському подіумі. Як і інші наші дівчата, Юля билася за золото три періоди. Перемогу в першому їй приніс клінч. У другому вона пропустила атаку Смирнової, а відповісти в основний час не встигла. Коли Остапчук виштовхнула суперницю за зону, дві хвилини закінчився. У чемпіонському раунді українка на першій же хвилині забігла за спину росіянки - 1:0. Це було єдина результативна дія в цьому періоді.


- Кидками Юля не відрізняється, зате чітко робить прохід у ноги і працює в партері, - дає борцівський портрет спортсменки Володимир Євонов. - У грудні вона лікувала спину і поки ще не набула оптимальні кондиції.


СРІБНА КОЛЕКЦІЯ
Перше срібло в скарбничку синьо-жовтої збірної поклала Олександра Когут (51 кг). Розібравшись з німкенею Деммель Енгельхардт (2:0, 3:1), голландкою Джесікою Блашко (5:5, 4:0 і 5:0), Фатімою Багомедовою з Азербайджану (1:0, 0:1 і 1:0), Шура поступилася у фіналі полячці Івоні Матковської. Причому вигравши перший період 3:1, українка програла два наступні з рахунком 1:0.


Алла Черкасова (67 кг), яка повернулася на килим після операції на плечі, виграла у росіянки Юлії Бартновскої (1:0, 1:0), а також чемпіонки Європи-2011 екс-співвітчизниці Надії Семенцової, яка виступає під прапором Азербайджану (0:2 , 3:0 і 1:0). Але в фіналі шведка Ханна Юханссон, що має бронзові медалі чемпіонату Європи-2009 і чемпіонату світу-2010, все-таки виявилася витривалішою - 3:0, 1:4 і 1:0.


- І Шура, і Алла програли з однієї причини - зупинилися в третьому періоді, - аналізує поразку дівчат Євонов.


Катерина Бурмістрова (72 кг) напередодні чемпіонату Європи травмувала лівий лікоть, але, як і передбачав Володимир Євонов, навіть в такому стані вона здатна боротися за медаль. Чотириразова чемпіонка Європи підтвердила слова головного тренера. Поклавши в першому періоді Карину Шабоян з Вірменії на туше, Катя з мінімальним рахунком у трьох періодах (0:1, 1:0 і 1:0) здолала росіянку Наталію Воробйову, яка зуміла просто «знищити» не кого-небудь, а саму п'ятикратну чемпіонку світу Станку Златеву з Болгарії. Акуратно діяла українка і в півфіналі зі шведкою Анною Франссон - 1:0, 0:1 і 1:0. У боротьбі за золото норвежка Майя Ерландсен таки створила сенсацію, вперше в кар'єрі завоював медаль чемпіонату Європи - 0:1, 3:1 і 2:0.


- Шкода, що Катя, пройшовши таку сильну підгрупу, поступилася у фіналі, - журиться Володимир Євгенович. - Після поразки Катя плакала. Вона сама виявила бажання виступити на першості континенту з травмою. Виходячи з цього, її срібна медаль найдорожча з усіх трьох завойованих нашими дівчатами. Норвежка виявилася дуже міцною і незручною суперницею. Тим не менш, Бурмістрова, а також Остапчук звільнені від чемпіонату України. Якщо говорити про цілісну картину виступу в Белграді, то всі дівчата боролися добре. Так, є помилки і недоліки, але не варто гнівити Бога. Так вдало на чемпіонаті Європи не виступала ще жодна збірна! Команда-мрія? Коли привеземо з Олімпійських ігор чотири медалі, хотілося б одну золоту, тоді дійсно це буде команда-мрія. (Сміється).

Ірина Голінько

http://ukrwrestling.com/