Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Михайло Маміашвілі: "Приїзжати на Київський турнір - престижно!"

Четверг, 28 Июля 2011, 16:16

У ці вихідні в Києві відбулася подія року у світі українських олімпійських єдиноборств

XVII Міжнародний турнір, присвячений видатним борцям і тренерам, зібрав кращих борців з усього світу. До столиці України приїхало 320 учасників з 22 країн світу. Також до Києва з'їхалися керівники національних та міжнародних федерацій. Адже, за словами президента Асоціації спортивної боротьби України - Ельбруса Тедеєва, київський турнір став «головним іспитом» перед комісією ФІЛА.

«XVII Міжнародний турнір в цьому році не випадково був організований влітку. Адже, вже у вересні в Туреччині відбудеться чемпіонат світу з боротьби. Багато хто приїхав до Києва, щоб перевірити свій функціональний стан. Наш турнір став генеральною репетицією перед стартом світового форуму. Мало який міжнародний турнір може залучити таку кількість учасників. Плюс ми хотіли показати ФІЛА, що Україна має повне право на проведення чемпіонату Європи або чемпіонату світу»- заявив Ельбрус Тедеєв.


Позицію керівника української Асоціації спортивної боротьби підтвердив і президент Федерації спортивної боротьби Росії, Член виконкому Міжнародної федерації боротьби, олімпійський чемпіон, багаторазовий чемпіон світу Михайло Маміашвілі.

 

«Якщо на килими виходять чемпіони світу, олімпійські чемпіони, поряд з досвідченими хлопцями, які на такому рівні роблять свої перші кроки, але до рівня Таймазова, Алдатова, Тагієва їм ще далеко, то це говорить про одне - на «Міжнародний київський турнір» приїжджати дуже престижно! Це дуже серйозна сходинка підготовки до чемпіонату світу, і кожен намагається реалізувати себе на всі 100 відсотків. Також не варто забувати, чому спортсмени люблять приїжджати до Києва. У вас колосальні традиції, історія розвитку боротьби, наявність тренувальних баз. Додатково до цього ще дуже зручне територіальне географічне розташування. З величезним задоволенням приїжджають до вас іноземці. Наприклад, взяти американців, яким важко приїхати лише на два дні. Вони приїжджають заздалегідь, проводять тут тренувальний збір, тим самим підвищуючи свою майстерність. Ці обставини роблять турнір дуже привабливим»- заявив Маміашвілі.


Стосовно проведення в Києві офіційного змагання європейського чи світового рівня Маміашвілі відповів швидко і лаконічно, давши зрозуміти, що в найближчому майбутньому Україна проведе не тільки футбольне Євро.


«Буквально щойно ми обговорювали цю тему. У вересні в Туреччині відбудеться конгрес ФІЛА, на якому, думаю, буде прийнято рішення, довірити Україну проведення чемпіонату Європи».


А тепер щодо боротьби докладно. У перший день змагань пройшли фінали у чотирьох вагових категоріях у чоловіків і жінок.


ЧОЛОВІКИ 55 кг
Ця вага є проблемною серед українських борців. Після завершення кар'єри багаторазового призера чемпіона світу і п'ятикратного чемпіона Європи Олександра Захарука, йому поки що, не знайшлося гідної заміни. З шести українських спортсменів, які брали участь у турнірі, кращим став Юрій Голуб, який посів 5-е місце. У золотий сутичці на килимі зійшлися Мігрян Джабурян з Вірменії та Дільшод Мансуров з Узбекистану. Сутичка тривала не довго. Спочатку вірменин взяв 2 бали на контратаці, а після закінчив поєдинок прийомом туше. Алексанр Захарук, який згодом нагороджував переможців та призерів цій ваговій категорії був дещо здиований.


«Для мене це несподіваний результат поєдинку. Я не міг припустити, що Мансуров програє саме так. Можливо, позначилися на ньому «перебіжки» з однієї вагової категорії в іншу. Мансуров двічі ставав чемпіоном світу в 55кг, потім перейшов в 60 кг, а тепер вирішив знову повернутися в 55 кг, і ось що з цього вийшло».


60 кг
Другий день київського турніру підніс глядачам величезну сенсацію. Її автором став капітан збірної України Василь Федоришин, який після програшу Євгену Хавєлову в 1 / 8 фіналу, залишив турнір, нікому нічого не сказавши. Федоришин самостійно вирішив проігнорувати спробу взяти хоча б бронзу. У результаті «кеп» став лише дев'ятим. А Євген Хавєлов, в наполегливих сутичках дійшов до фіналу і взяв золото.


Після закінчення турніру, керівництво і тренерський штаб української федерації були здивовані від вчинку Федоришина.


«Федоришин вчинив в цій ситуації дуже погано. Він, не порадившись з тренером, лікарями, керівництвом федерації, самостійно пішов. Якщо ти капітан, то це значно вище, ніж власні принципи і капризи. У нас ще є час до Чемпіонату світу, що б розібратися в цій ситуації. Думаю, Василь сам нам пояснить свою поведінку» - висловився Ельбрус Тедеєв.


Головний тренер збірної України Руслан Савлохов також був шокований цією новиною, і був приємно здивований боротьбою Євгена Хавєлова.


«Хавєлов мене приємно здивував. Я порадів за його боротьбу. Перед турніром в Одесі «Чорне море» я сказав, що путівку на чемпіонат світу видадуть за підсумками 2 етапів (в Одесі і в Києві). В Одесі Федоришин поборов Хавєлова у фінальній сутичці. Тут же він навіть не продовжив спробу поборотися за третє місце. У нас ще буде два тренувальні збори, за підсумками, яких ми повеземо найсильнішого».


Що стосується переможця, у ваговій категорії 60 кг - Євгенія Хавєлова, то він зі спокійним виразом обличчя прокоментував свою перемогу, і непередбачені дії Василя.


«Я його і раніше перемагав. Але останні два роки не готувався на всі 100 відсотків. До цього турніру я підготувався, як слід і все стало на свої місця»- сказав Хавєлов.


66 кг
Вагова категорія 66 кг була дуже складною. 38 учасників, з них 10 українців. Але радісно за наших хлопців чемпіона Андрія Квятковського та Ростислава Первачука який віддав бронзову медаль у впертій боротьбі колишньому українцю Леоніду Базану. До великої радості українських вболівальників, навіть за відсутності лідера цієї ваги, Андрія Стадника, золото не спливло з України. А ще більше радує те, що в цій вазі почала простежуватися серйозна конкуренція за місце під сонцем.


74 кг
У ваговій категорії до 74 кг українські спортсмени вже давно не радують. Так вийшло і цього разу, ніхто з 11 учасників, які представляли Україну, не зміг потрапити навіть у п'ятірку, зате своєю боротьбою дуже потішив Джордан Борроуз. Чудова робота ніг, натиск і воля до перемоги, дозволили американцю з легкістю виграти турнір.Джордана Борроуза безсумнівно можна вважати відкриттям Київського турніру. Тепер з нетерпінням чекаємо Чемпіонату світу, дуже вже хочеться подивитися, що Джордан зможе протиставити чинному чемпіону Денису Царгушу. Адже після відходу Бувайсар Сайтієва боротьба в цій ваговій категорії помітно потьмяніла.


84 кг
32 спортсмени вийшли на килим в цій вазі, з них 7 українців. Заслужено переміг Ібрагім Алдатов у своїй звичайній манері - по одному балу, пройшовши всіх суперників. Була надія побачити в півфіналі цікаву зустріч двох чемпіонів світу - Заурбека Сохієва і Ібрагіма Алдатова, але Кейт Гевін із США був проти. Впевнено перемігши Заурбека, він позбавив нас такої цікавої зустрічі.

96 кг
У цій вазі розігралася битва за путівку на Чемпіонат світу від України. Учасниками баталій стали "новий українець" Ален Засєєв і хмельничанин Павло Олійник. Обидва борця впевнено дійшли до фіналу і в результаті очної зустрічі перемогу здобув Ален Засєєв.


120 кг
Дуже пристойна компанія зібралася в супер важкій вазі на чолі з дворазовим олімпійським чемпіоном Артуром Таймазовим. І подвійно приємно, що в цій компанії не загубився наш молодий тяж Саша Хоцяновський, який завоював бронзову медаль.


ЖІНКИ 48 кг
Гарна компанія зібралася і в найлегшій жіночій вазі. На жаль, чемпіонка світу Олександра Когут у півфіналі у впертій боротьбі поступилася олімпійській чемпіонці Керол Хвон Але, для Саші це неоціненний досвід перед майбутнім чемпіонатом світу, якщо, звичайно, вона на нього поїде, адже і в Україні у Когут є серйозні суперниці, це і Наталя Пулковська, і чемпіонка України 2011 року Крістіна Дарануца, котра не виступала в Києві.


51 кг
У цій ваговій категорії, як кажуть, дві новини - одна погана і одна хороша. Неприємно здивувала якістю боротьби чемпіонка Європи 2011 року Юлія Благиня, але зате приємно здивувала Оля Нарепаха. Хто поїде на Чемпіонат світу? Це питання, на наш погляд, на сьогодні відкрите.


55 кг
Дуже цікаву сутичку видали українки у фіналі. Після першого періоду, здавалося, Наталя Синишин серйозно має намір взяти реванш за нещодавню поразку в Баку, але, програвши перший період, Тетяна Лазарєва зібралася і, проявивши залізну волю до перемоги. Залишила золото у себе, тим самим позбавивши напевно Наталю можливості відвідати сонячний Стамбул у вересні 2011 року.


59 кг
У цій вазі все пройшло рівно, шкода тільки, що отримала травму Ганна Василенко. Сподіваємося, травма не серйозна і до Чемпіонату світу Аня видужає і матиме хорошу спортивну форму.


63 кг
Схоже, наша молода зірочка, Аліна Махиня, злегка втомилася. На фінальну зустріч з Лаурою Скужіной дивитися без сліз було не можливо. Напевно позначився щільний графік змагань, в яких бере участь Аліна, а через три дні стартує молодіжний Чемпіонат світу, на якому Аліна безумовно буде однією з надій Україні.


72 кг
Інтрига цієї ваги полягала в тому, чи зможе Катя Бурмістрова здолати чотириразову чемпіонку світу з Болгарії Станку Златеву. Нагадаємо, цього року Катя вже робила це в німецькому Дортмунді. Але, на жаль, не вийшло. Золото їде до Болгарії, ми залишаємося з бронзою. Сподіваємося, Катя все виправить вже в Стамбулі.

Підбиваючи підсумки «XVII Міжнародного турніру», присвяченого видатним борцям і тренерам, можемо сміливо говорити, що турнір вдався на славу. Тепер в найближчому майбутньому будемо чекати проведення в столиці європейського чи світового форуму, а у вересні уважно відстежувати чемпіонат світу в Стамбулі.

http://ukrwrestling.com/