Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Володимир Євонов: "З Белграда ми могли повернутися з сімома золотими нагородами"

Четверг, 15 Марта 2012, 18:34

Володимир Євонов про тріумф жіночої збірної на чемпіонаті Європи

На чемпіонаті Європи з боротьби у Белграді представниці жіночої збірної України боролися в усіх семи фіналах, завоювавши чотири золоті і три срібні медалі. Про успіх нашої команди розповів головний тренер збірної України Володимир Євонов
- З чемпіонату Європи-2011 українки повернулися з трьома золотими, двома срібними і однією бронзовою нагородами. Чи задоволені ви тим, що в Белграді вдалося зробити суттєвий крок вперед?
- Ми задоволені, але прагнути є до чого. Працювати треба над тим, щоб так само впевнено виступати на світовому рівні, де у нас не так багато медалей. Крім того, якщо розібрати виступ кожної спортсменки окремо, то можна прийти до висновку, що з Белграда ми могли повернутися з сімома золотими нагородами.


- Чи згодні ви, що найяскравішою виглядала перемога Наталії Синишин у категорії до 55 кг?
- Важливо те, що Наталя, нарешті, виграла у румунки Анни Марії Павал, якої до цього двічі програвала в 2010 році на чемпіонатах світу та Європи. У фіналі Синишин перемогла чемпіонку Європи в категорії до 51 кг Софію Маттссон зі Швеції (зараз виступає у більш важкій вазі. - "Комерсант"). Правда, не так переконливо, як влітку минулого року у фіналі Golden Grand Prix у Баку, але все ж. Тепер Наталі належить суперництво з Тетяною Лазаревою за одне місце на Олімпіаді (на Іграх у жіночій боротьбі медалі розігруються лише в чотирьох категоріях - до 48, 55, 63, 72 кг. - "Комерсант"). Лазарева виграла для нашої команди єдину на даний момент олімпійську ліцензію, але пізніше отримала травму, тому на чемпіонат Європи поїхала Синишин.


- У Юлії Остапчук, яка стала чемпіонкою Європи вдруге поспіль, такої конкуренції немає?
- Справді, перемігши в Белграді, Остапчук довела, що дійсно є першим номером. Ще одна чемпіонка континенту, але у вазі до 59 кг, - Ганна Василенко, як і Мар'яна Квятковська, посперечається за звання другого номера в олімпійській категорії на чемпіонаті Україні. У разі якщо Остапчук не завоює олімпійську ліцензію на першому кваліфікаційному турнірі 22 квітня, ми відправимо іншу спортсменку на другий турнір. Взагалі, в Белграді Остапчук відборолася не так яскраво, як рік тому в Дортмунді. Вона багато пропустила через травму, тому ще не набрала оптимальної форми. Проте свій клас, здолавши чемпіонку світу-2007 Одрі Прієто з Франції та чемпіонку Європи-2009 Йоханну Маттссон зі Швеції, вона довела.


- Ганна Василенко в Белграді виглядала вражаюче?
- По суті, головною для Василенко виявилася стартова сутичка проти чемпіонки Європи-2010 Соні Ажмадлі з Азербайджану. Наша спортсменка виграла дуже впевнено, на туше. Фінальна сутичка проти Анастасії Григор'євої з Латвії вийшла непростою і дуже видовищною. Показово, що другий період закінчився з рахунком 7:6 на користь українки. Григор'єва впевнена в собі, досвідчена, постійно йде на кидки. Вона - небезпечна суперниця, тому й вийшла азартна сутичка з великою кількістю результативних прийомів. Після цього поєдинку глядачі були в захваті і проводили фіналісток з килима оваціями.


- Людмила Балушка в категорії до 48 кг замінила Ірину Мерлені і впевнено виграла золото. Чи не вважаєте ви, що сітка у чемпіонки була досить легкою?
- Мерлені не змогла виступити через невелику травму. Чемпіонат України вона теж пропустить, а буде виступати безпосередньо на першому олімпійському ліцензійному турнірі. Балушка скористалася своїм шансом. Вийшло так, що більшість найсильніших представниць цієї категорії або не виступали на чемпіонаті Європи, або не стали зганяти вагу і боролися в категорії до 51 кг. Балушка зустріла першу серйозну суперницю у фіналі в особі румунки Естери Добре.


- Срібло ще однієї представниці олімпійської категорії до 72 кг Катерини Бурмістрової, напевно, вас не влаштувало?
- Наша досвідчена спортсменка потрапила в дуже складну частину сітки, де зібралися всі найсильніші. Катерина впевнено відборолася з росіянкою Наталією Воробйовою, потім перемогла непоступливу шведку Анну Франссон і, напевно, трохи розслабилася. Здавалося, всі основні суперниці переможені, а норвежка Майя Ерландсен не виглядала серйозною перешкодою. Проте суперниця піднесла сюрприз. Тепер в особі Ерландсен у нас з'явилася ще одна конкурентка в боротьбі за олімпійську ліцензію. Але вона, як і інші, не виглядає непрохідною. Тим більше що Бурмістрова у Белграді виступала з травмою ліктя.


- Чи можна назвати успіхом срібло чемпіонки світу-2010 Олександри Когут?
- У фіналі львів'янка поступилася польці Івоні Матковської - одній з найсильніших в категорії до 48 кг. Когут почала сутичку добре і виграла перший період. Але потім, програвши у другій двохвилинці, Олександра втратила впевненість. Це не дуже радує, адже чемпіонка світу зобов'язана боротися впевненіше.


- Бронзова медалістка чемпіонату світу-2010 Алла Черкасова (до 67 кг. - "Комерсант"), здавалося, перемогла основних опоненток на шляху до фіналу. Її програш шведці Хані Йоханссон також став несподіваним?
- Справді, після перемог над росіянкою Юлією Бартновской і дворазовою чемпіонкою Європи Надією Семенцовою з Азербайджану золото здавалося близьким. Але у зустрічі з Йоханссон Черкасова боролася якось невпевнено, допускала помилки, хоча спочатку їй не вистачило зовсім трохи, щоб виграти сутичку достроково. Потім же, в третьому періоді, Черкасова перестала виконувати те, що я від неї вимагав, точніше, робила протилежне. Це прикро, адже медалі чемпіонату Європи - добре, але потрібно прагнути до таких же результатів на світовій першості і Олімпіаді. Подібні "дрібниці" нас найчастіше там і зупиняють.

Іван Вербицький

http://ukrwrestling.com/