Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Юрій Назаренко: "Харкову під силу провести Чемпіонат Європи"

Четверг, 24 Февраля 2011, 11:26

Тренер Ібрагіма Алдатова розповів про підготовку до ЧУ

- Головний тренер збірної, Руслан Савлохов дуже високо оцінив рівень організації Чемпіонату України і висловив думку, що Харків цілком може гідно провести і Чемпіонат Європи...
- Я повністю згоден, в Харкові є для цього всі умови. Відмінний, гарний зал, в європейському стилі, дуже зручний. До того ж враховуючи, що є особистий контакт і розуміння з Геннадієм Кернесом, Ельбрусом Тедеєвим - я думаю, ми запросто можемо провести Чемпіонат Європи. Хотілося б висловити подяку меру міста Харкова Геннадію Адольфовичу, і харківській Федерації вільної боротьби, завдяки їм вдалося провести чемпіонат на такому високому рівні. Вільна боротьба у Харкові на високому рахунку і місцева влада завжди нас підтримує.


- Ібрагім Алдатов, незважаючи на застуду, в черговий раз підтвердив свій титул найсильнішого борця в категорії до 84 кг. Як проходила підготовка до Чемпіонату і чи можна назвати його шлях до золота легким?
- Минулий сезон для Ібрагіма був експериментальним, перехід у нову вагову категорію, були тактичні нюанси... У Москві на Чемпіонаті світу йому сильно перешкодила травма плеча, він був у відмінній формі і цілком міг завоювати медаль, але травма не дозволила йому повністю себе реалізувати. У новому сезоні ми будемо чітко готуватися завоювати ліцензію.


Дійсно, повертаючись з Осетії, в машині його, десь протягнуло. Але не виступити він не міг, Алдатов щороку бореться на Чемпіонаті України. До того ж, в Харкові і міська влада і спонсори прийшли подивитися саме на нього. Вже після чемпіонату мер міста висловив Ібрагіму подяку. Приємно, адже, коли спортсмен показує результат, ставлення до нього, до його тренера і до цілого виду спорту в цілому - зовсім інше.


Природно, що з огляду на його клас, він був вище інших своїх суперників. І після того, як Тарас Данько перейшов у вищу категорію, то конкуренція у вазі до 84 кг ослабла. Але за жеребом, на його шляху виявилися найсильніші борці Україні. Була хороша сутичка з Ельдаром Мансировим, з торішнім фіналістом Віктором Мухою. Але оскільки готовність була на вищому рівні, то всю турнірну сітку він пройшов без будь-яких труднощів.


- Алдатов не раз був названий кращим спортсменом Харкова. Чи можна говорити про те, що присутність у залі настільки титулованого борця приваблює молодих хлопців у боротьбу?
- Звичайно, коли в залі такий технічний професіонал, молоді хлопці борючись з ним і самі ростуть. Імениті люди дуже сильно підстьобують молодь, початківці прагнуть бути схожими на них. Живі легенди на килимі - це дуже сильна мотивація. У результаті в минулому році у нас були досить непогані показники - чотири людини їздили на Європу по юнакам, три людини їздили на світ і Європу по молоді.


- Юрій Вікторович, а як, ви як тренер мотивуєте своїх учнів?
- Вони повинні розуміти, що за рахунок спорту вони можуть вирішити багато життєвих питаннь. У першу чергу, на килимі вони можуть придбати нормальних, порядних товаришів, людей, які чогось досягли у своєму житті. Існує і матеріальний стимул, існують чемпіонські стипендії. Діти повинні для себе зрозуміти, що тільки сильний буде першим, тому в них повинен постійно бути чемпіонський настрій, бійцівський дух. Вони повинні бути першими у всьому і скрізь. Для того, що б не було просто втрати часу потрібно прагнути до вершин. Не всім судилося стати чемпіонами, але в залі, а не на вулиці хлопці можуть знайти надійних друзів. До того ж, спорт допомагає здобути освіту. Ми співпрацюємо з п'ятьма ВУЗами: Політехнічним, Сільськогосподарським, автодорожнім, громадського харчування та фізкультури. Це ті вищі навчальні заклади в Харкові, де хочуть бачити борців, які прославляли б свої ВНЗ.


- А, як ви прийшли в вільну боротьбу?
- Як і всі діти - у школі був набір. На той час всі хлопчики хотіли займатися чоловічим видом спорту. І ми чоловік п'ять-шість пішли в секцію боротьби. Справжню любов до боротьби мені прищепив тренер Віктор Григорович Єзан, його зовнішній вигляд, справив на мене велике враження. А потім, коли прийшов з армії він мені запропонував спробувати свої сили в тренерській роботі. І вже через п'ять років роботи, в 1995-му році, у мене двоє людей потрапили на Чемпіонат світу по кадетам.


- Як, вважаєте, тренер повинен вести спортсмена від початку і до кінця, чи все таки має бути поділ на дитячих та дорослих?
- На практиці буває по різному, тому складно сказати, як повинно бути. Кожен тренер сам повинен розуміти, що він може дати своєму учневі. Є дитячі тренери, які вміють на початковому етапі зацікавити, прищепити любов до спорту. Але, коли спортсмен зростає, тренер повинен змінювати психологію, адже в дорослій боротьбі зовсім інші пріоритети. З часом необхідно підвищувати навантаження, бути більш вимогливим. У дорослій боротьбі дуже важливі психологічні моменти - треба вміти змусити, переконати, що так треба, що це приведе до перемоги, десь похвалити. Боротьба - чоловічий вид спорту і в першу чергу потрібно розвивати вольові якості, бійцівський характер, бажання бути першим.

http://ukrwrestling.com/