Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Руслан Савлохов: "Жити яскраво, все встигнути. Така моя воля "

Среда, 05 Октября 2011, 15:28

Пропонуємо вашій увазі інтерв'ю головного тренера збірної України журналу "Туше"

- Що найскладніше в житті, на вашу думку?
- Найскладніше в житті, на мій погляд, не помилитися в чомусь важливому. Зробити помилку, яку не можна виправити. Складно вирватися з цього жорна життя пом'ятим, але живим. Ми всі пішаки в цій грі: і той, хто рухає тобою, і ким рухаєш ти, і той, хто думає, що рухає всіма нами...

- Ким ви мріяли стати в дитинстві, чи збулися ваші мрії?
- У дитинстві я мріяв стати військовим. Я навіть вчився в Київському вищому танковому інженерному училищі, але не закінчив. Кинув в 1975 році, тішився думкою, серйозно зайнятися кар'єрою борця. Але реалії життя взяли своє - одружився, треба було утримувати сім'ю і понеслося... Так я і залишився - старший прапорщик у відставці. Пізніше я дізнався, що дуже багато хлопців з мого курсу загинули в Афганістані. Можливо, мене доля вберегла, а може все набагато прозаїчніше, просто лінь було вчитися.


- Якою була найкраща порада, яку ви отримали?
- Краща порада я отримав від бабусі - ніколи не братися за непосильну працю, яка тобі не по плечу. Моя бабуся була неписьменна, але дуже мудра жінка. Треба було це в мізках відкласти і з цим життєвим кредо йти по життю. Але, на жаль, чим краще порада, тим важче її дотримуватися.


- Назвіть п'ять речей, без яких ви не змогли б жити?

- Немає таких речей, без яких людина не змогла б жити, не враховуючи задоволення первинних фізіологічних потреб. Жити можна без усього, а ось щасливо жити я мабуть, не зміг би без моєї родини, без любові і, за великим рахунком, без роботи. А все інше - умовності.


- Ваше життєве кредо?

- Моє життєве кредо - жити яскраво, все встигнути. Така моя воля.


- А чи є в вас щось екстравагантне?
- Я сам по собі суцільна екстравагантність. Хочу бути краще, сильніше і гарніше. Весь час бути першим, завжди і скрізь.


- У чому ваша найголовніша сила?
- Моя головна сила в терпінні. Терпіння - найрідкісніша, найбільш плідна і найблагодатніша риса характеру людини. Я терпляча людина.


- Чого ви не вмієте?
- З віком я зрозумів, що не вмію цінувати час. Ні з чим я не обходився так легковажно, як з часом. Кожна загублена хвилина - втрачена справа, втрачена користь. З роками я переконався, що терпіння і час дають більше, ніж сила і пристрасть.


- Чому б ви хотіли навчитися?
- Я хотів би змінити своє ставлення до свого внутрішнього світу. Спрямувати всі свої знання, вміння та досвід на найпотрібніше людині: на своє самовдосконалення. Як сказав, хтось із великих: «не бійся досконалості, тобі її не досягти ніколи».


Кожен, хто бажає чогось навчитися, повинен досягти цього власною діяльністю, власними силами і власним напруженням. Я дуже хотів би підпорядкувати себе волі вчитися і безперервно вдосконалюватися. І почати хотілося б з звички записувати свої думки. Мабуть час для цього настав.


- Що на вас може справити сильне враження?

- Сильне враження на мене можуть справити лише негативні звістки про близьких мені людей, а ось здивувати мене вже нічого не може. Напевно життя у мене була таке «дивовижне».


- Все, що ви бачите навколо себе, про що змушує вас думати?
- Все, що я бачу навколо змушує мене бути більш уважним до себе, до своїх близьких і до всіх кого я люблю... Це почуття серйозної настороженості.


- Що ви цінуєте в людях?

- У чесність я давно не вірю, а от якщо люди вміють замість брехні ретельно дозувати правду - це я ціную. Але таких людей мало. Світ побудований на брехні. Коли знаєш надто багато, важко не брехати.


- Жінки у вашому житті. За, що ви їм вдячні чи навпаки?
- Я вдячний своїм жінкам - мамі, коханій дружині, доньці за те, що вони є на світі, що були поруч у найважчі і найпрекрасніші моменти мого життя. За те, що їх присутність наповнює теплом і сенсом моє життя.


- Чого ви дуже боїтеся?
- Хтось сказав «ми боїмося старості, хоча не впевнені, що доживемо до неї». Я не виняток, боюся безпорадною старості.


- Ваша мрія?
- Мої мрії всі збулися. Але на даний момент моє головне бажання, щоб у дітей все було добре.


- Що дають вам гроші?
- Гроші дають мені свободу. Свобода - це розкіш, яку не кожен може собі дозволити.


- Як ви заробили свої перші гроші?
- Перші гроші, які дали мені відчуття стабільності та достатку я отримав, коли служив у Чехословаччині.


- Найскладніший період у вашому житті? І що допомогло вам впоратися з цим?

- Найскладніший період у житті - це коли є проблеми, є біль, але вони не повинні тебе зламати. Ти вирішуєш, ти вибираєш - це може зруйнувати тебе, або це може стати енергією, яка допоможе тобі, що б ти зробив, щось хороше. Для своїх дітей, для людей, які тебе люблять.


- Якщо люди чинять з вами погано, що ви собі говорите?

- У людини завжди буває два мотиви для вчинку: один, який красиво виглядає, і другий, справжній. Коли люди чинять зі мною погано, зазвичай я кажу собі, що не зумів цього передбачити і в черговий раз помилився. У мене мало часу, щоб витрачати його на злість, ненависть та помсту.

- Якщо б ви були в силах змінити, щось у своєму минулому житті, що б ви зробили?
- Якби я був в силах змінити, щось у своєму минулому житті, я не допустив би тих помилок, про які шкодую. Як сказав Бенджамін Франклін: «Я не відмовлюся знову прожити своє життя від початку до кінця. Я тільки попрошу права, яким користуються автори, виправити у другому виданні - помилки першого». Особливо це стосується ведення справ у бізнесі. Я і сьогодні не можу змиритися з тими помилками. Це гризе мене зсередини, притому сильно. Але пам'ятати, значить мучитися все життя, забути значить злякатись.


- Ви задоволені своїм життям? Що б можете зробити зі своїм життям, що б воно стала ще краще?
- Для того, щоб зробити своє життя ще кращим я можу тільки стати розумнішим і грамотнішим. Важко, звичайно в 53 роки. Але це на 100% зробить моє життя, і життя будь-якої людини краще. Найкраща перемога - це перемога над собою.


- Опишіть ідеальний вечір п'ятниці?
- Ідеальний вечір п'ятниці, всі вдома - улюблена дружина, діти. Ми вечеряємо, потім влаштовуємо сімейний кінозал - переживаємо і сміємося... І вся принада цього вечора в тому, що ми все робимо разом. Так виглядає щастя.


- З трьох речей «швидко, дешево і добре» виберіть дві, будь ласка.
- За умови вибрати дві, віддаю перевагу добре і швидко.


- Який предмет вашого гардеробу найдорожчий?
- Не треба питати скільки коштує ця річ, запитаєте, яка її цінність. Мій годинник це досить дорога покупка в моєму житті і в найважчий для мене час. Тому це найдорожча річ у моєму гардеробі не тільки з матеріальної точки зору, але і з точки зору мого ставлення до неї. Я дуже дорожу ними.


- Ви згодні з виразом, що перемога робить людину не схожою на інших?
- Людина завжди не схожа на інших. А найкраща перемога - це перемога над собою, а зазнати поразки від самого себе - це найганебніше і найжахливіше на світі.


- Що найцінніше у вашій роботі?

- Найцінніше стабільний результат. У спорті на багато плюсів вистачить одного мінуса, що б результат виявився рівним нулю.


- У чому секрет вдалої тренерської роботи?

- Це віра, віра в те, що ти робиш. Коли віриш, тоді приходить удача. Я вірю в цих хлопців.


- Що очікує боротьбу через 5-10 років. Які перспективи української боротьби?

- Я думаю, що боротьба вийде на більш високий рівень свого розвитку і, отже будуть і результати. Якщо у спортсменів і тренерів збережеться любов до своєї справи і з'явитися мотивація. Боротьба буде процвітати. А для цього треба дуже серйозно працювати в даному напрямку саме сьогодні. Працювати на рівні держави, Асоціації, і на рівні тренерів і спортсменів. То наскільки грамотно ми розпорядимося теперешнім, визначає те, яку віддачу ми отримаємо в майбутньому. Майбутнє української боротьби сьогодні в наших руках.


- Як ви думаєте, чим будете займатися через 20 років?
- Через двадцять років я хочу займатися тільки онуками. Чомусь вчити їх.


- Яким би ви хотіли запам'ятатися?
- Ніхто через рік не згадає, які джинси ти носив, але всі будуть пам'ятати, якою ти був людиною... Тому хотів би запам'ятатися саме таким, яким я є...


- Що хотілося б залишити після себе з матеріального і нематеріального?
- Хотілося б залишити пам'ять і спортивний центр боротьби.


- Можете сказати, коли ви були щасливі останній раз?
- Можу сказати тільки одне: людина щаслива настільки, наскільки вона повна рішучості бути щасливою. А я повний рішучості завжди...

Діна Харенко

http://ukrwrestling.com/