Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Ельбрус Тедеєв: "Потрібно з новим бажанням йти до нових перемог!"

Воскресенье, 12 Июня 2011, 13:07

Президент АСБУ прокоментував турнір "Чорне море"

- Ельбрус Сосланович, турнір «Чорне море» пройшов на дуже високому рівні, чи правда, що АСБУ буде подавати заявку в FILA на присвоєння турніру категорії "А"?
- У принципі все сходитися - є бажання, якість теж. Президент Міжнародної Федерації боротьби Рафаель Мартінетті зараз в Одеській області, це дуже значуща подія для українського суспільного життя, і я впевнений ми знайдемо розуміння. Географія супертурнірів категорії «А» буде розширюватися. Швидше за все, місцем проведення стане Одеський Палац Спорту.

- Тоді може, прийшов час подавати заявку на присвоєння категорії «Гран-Прі» Київському Міжнародному?
- Ми дуже потужно нарощуємо рівень турніру, кількість висококласних учасників. До нас завжди приїжджали всі найсильніші спортсмени світу. Думаю, в найближчі декілька років ми затвердимо його по термінах за місяць-два до Чемпіонату Світу. Тоді, упевнений, що сильніше нашого турніру не буде. І коли Міжнародна Федерація побачить рівень, то категорія «Гран-Прі» буде присвоєна.


- На «Чорному морі» своєю присутністю порадували всі кращі українські борці. Київський Міжнародний збігається у часі з фіналом Голден Гран-Прі в Баку. Де все ж таки виступатимуть наші лідери?
- Всі будуть виступати в Києві. Гадаю, що ніхто не хоче пропускати наш турнір, можливіть потішити друзів, уболівальників. Адже вдома і стіни допомагають. Сьогодні ми не будемо нікого звеличувати. Напередодні ліцензійного Чемпіонату Світу, потрібно швидко забувати про перемоги і пам'ятати лише поразки. Що б з новою динамікою, з новим бажанням йти до нових цілей, до нових перемог!


Поблажливості не буде, всі повинні бути в рівних умовах. Спортсмени повинні відповідати вимогам тренерського ради. Навіть програвати потрібно гідно, що б не було докорів сумління ні в самого борця, ні у його тренера.


- Як оцінюєте минулий чорноморський турнір?
- Можна говорити про те, що це був Чемпіонат України відкритого характеру. Ми розбавили найсильніших наших борців, європейськими гостями і відповідно наші хлопці більш відповідально налаштовувалися на боротьбу. Однак не всі медалі залишилися на Україні.


- Угорські спортсмени приїхали до Одеси із спільного збору в Алушті. Ви заохочуєте приїзди іноземних команд?
- Це дуже здорово. Успіх нашого виду спорту, в розмаїтті, у сплетінні різних шкіл боротьби. Неможливо законсервуватися окрео від світу і досягати результатів. У Радянському Союзі такі сильні борці були, саме завдяки багатонаціональному котлу. Змішання української, азербайджанської, грузинської, російської шкіл боротьби призводило до того, що людина, яка пройшла цю кашу без травм - на міжнародний килим виходила практично непереможною. Чим більше різних спаринг партнерів, тим вищим буде результат.


Аура навколо «Спартака» дуже здорова, кліматичні умови в Алушті дозволяють людині легко відновитися після навантажень. У нас чудовий тренерський склад, захоплюючий тренувальний процес. Сподіваюся, невдовзі ми зможемо створити ще більш комфортні умови для наших спортсменів.


- У яких вагових категоріях рівень спортсменів вас порадував, і в яких вагах залишається бажати кращого?
- Вагові категорії до 60 кг, 66 кг, і 84 кг не входять до зони ризику. Але наш вид спорту в світі розвивається дуже динамічно. У минулому році в категорії до 66 кг чемпіоном світу став індус Сушил Кумар - це сигнал, того, що на підході вся Азія. А японські й іранські борці завжди були одними з найсильніших. Виходячи з цього потрібно ще більш ретельно працювати над стратегією, індивідуально під кожного нашого лідера.


А ось у категорії до 74 кг у нас багато хлопців, але ця вага, після переходу Алдатова у нас не успішна. Ми пропустили в цій вазі три олімпійських цикли, до Пекіна поїхав Алдатов, але відчуваючи на собі велику відповідальність - згорів. Сподіваюся, він зробив з цього досвіду висновки.


- З яких причин в Одесі був відсутній лідер якнайлегшої категорії Микола Айвазян?
- Після Олександра Захарука мені особисто сумно, від того, що відбувається в цій вазі. Але дисципліна, понад усе! Айвазяна не раз попереджали, що б він підтягнувся, але на превеликий жаль він нас розчарував і дисциплінарна комісія дала йому можливість відпочити, подумати... Олімпійські цілі і недисциплінованість - несумісні речі.


- Як вам виступ наших лідерів - Федоришина, Стадника, Алдатова?
- В черговий раз потішив професіоналізм Василя Федоришина.Сумбурна перемога Стадника теж порадувала. Андрію потрібно позбутися негативного ресурсу, який його гальмує. Для цього у нього є всі можливості - потрібно пройти ряд тренувальних зборів і спокійно без неврозів підійти до Чемпіонату в Туреччині. А в наступному році якщо він грамотно до Олімпіади вийде на пік форми - то в нього є всі шанси стати чемпіоном.


Ібрагім Алдатов на сьогоднішній день далекий від своєї спортивної форми, помітно, що він не тренувався і міг виглядати на дві-три голови вище. Можливо це пов'язано з «медовим» періодом, але відповідальності від цього не менше.


- Безсумнівно яскраво дебютував на українському килимі Ален Засєєв. Які в нього перспективи на вашу думку?
- Він був свіжий, його боротьба мені в принципі сподобалася. Але в контексті світової боротьби поки сказати складно. Зараз в категорії до 96 кг лідер Хетаг Газюмов, що залишив позаду олімпійського чемпіона, багаторазового чемпіона світу Гацалова. Рівень підготовки борців в сусідніх державах, та й в усьому світі зараз сильно прогресує. Потрібно розуміти, що на даному етапі, того ресурсу, який є у Засєєва - не достатньо, що б бути в лідерах. Це професійна оцінка, я знаю, хто чого вартий. Тому після київського турніру, всі борці залишаться тут і будуть тренуватися разом. Знаю, що це необхідно з особистого досвіду: коли я прийшов у Києві в зал, де були Женя Буслович, Мірабо Валієв, Роман Мотровіч... тоді в зал ходило 50-60 чоловік. Саме завдяки масовості вдалося реанімувати українську школу боротьби, після спаду.


- Якщо ще рік тому категорія до 120 кг вважалася проблемною, то останнім часом ситуація змінюється на краще.
- Потішив молодий Олександр Хоцяновський. Я знаю його підтримують в донецькій області, це чудово, що є меценати, це спонукає спортсмена виправдовувати довіру своєю роботою, ставленням до улюбленої справи.


- Ельбрус Сосланович, а з приводу других номерів, хто показав кращу боротьбу?
- Не хотілося б конкретизувати. Мені дуже сподобалася категорія до 96 кг. Там близько 5-6 гідних спортсменів, саме з такого середовища може вийти лідер готовий гідно представити країну на міжнародній арені. Та ж ситуація у важкій вазі.

http://ukrwrestling.com/