Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Турнір Енвера Ахсарова

Среда, 07 Декабря 2011, 15:19

У Харкові пройшов традиційний турнір пам'яті Героя Радянського Союзу

26-27 листопада у Харкові в Спорткомплексі НТУ «ХПІ» відбувся V Міжнародний турнір з вільної боротьби серед юнаків присвячений пам'яті визволителя міста Харкова Героя Радянського Союзу Енвера Ахсарова. Не дивлячись на те, що в Харкові є вулиця, названа його ім'ям, про Енвера Ахсарова жителі Харкова знають небагато.


Він народився 9 (24) листопада 1915 року в селі Зільга Правобережного району Північної Осетії в родині селянина. Осетин. Навчався на робітфаку при Краснодарському інженерно-будівельному інституті. У 1934 році призваний до лав Червоної Армії. У 1937 році закінчив Тбіліське військове училище. У боях Великої Вітчизняної війни з серпня 1941 року. Командир 227-го стрілецького полку майор Е.Б. Ахсаров відзначився в ході Харківської наступальної операції. Його полк, долаючи впертий опір противника, опанував кілька опорних пунктів і забезпечив просування дивізії до Харкова. Уміло керуючи полком, виявив особисту хоробрість і відвагу. 15 лютого 1943 ворог з переважаючими силами намагався тричі атакувати позиції полку майора Ахсарова, але всі атаки були відбиті. У третій і найбільш відчайдушній сутичці майор Ахсаров особисто  вбив двох гітлерівців і на очах своїх однополчан загинув смертю героя від розриву ворожої міни. Похований у Харкові.


Указом Президії Верховної Ради СРСР від 10 січня 1944 року за вміле керівництво діями полку і знищення живої сили і техніки противника майору Енверу Бімболатовічу Ахсарова посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
Нагороджений орденом Леніна, орденом Червоної Зірки, медалями.


Ім'ям Героя названі вулиці в Харкові і Владикавказі. У Харкові йому встановлено надгробний пам'ятник на Алеї Героїв (кладовищі ? 2). Бюст Герою встановлений в рідному селі.
Цей турнір як міжнародний проводиться в Харкові вже вп'яте і унікальний тим, що присвячений синові осетинського народу.


На урочистому відкритті змагань зі вступним словом виступив заслужений тренер Росії, суддя міжнародної категорії Халаєв В'ячеслав Ельбрусович та вручив пам'ятний подарунок від родичів Енвера Ахсарова, які з теплотою і вдячністю дізналися, що в Харкові шанують і пам'ятають його, проводять турніри. Головний суддя змагань - Грдзелідзе Сергій Ріпатовіч, вручив пам'ятний диплом головному спонсору змагань Хортіеву Артему Олександровичу, директору фірми «Роса».

Серед гостей змагань були заслужений тренер України, головний тренер молодіжної збірної Україні Назаренко Юрій Вікторович, майстер спорту, заслужений тренер України, майстер спорту, заслужений тренер, директор Харківської ДЮСШ ? 7 Максименко Юрій Михайлович, майстер спорту міжнародного класу, 4-разовий чемпіон світу серед ветеранів Манучарян Георгій Володимирович.

Традиційно на цих змаганнях беруть участь спортсмени з Республіки Північна Осетія-Аланія - батьківщини Енвера Ахсарова. Харків'яни завжди гостинно зустрічають гостей на своїй рідній землі. Деякі борці приїжджають на ці змагання не перший рік. У Харкові у них вже є друзі. Завдяки турніру у них є можливість поборотися і поспілкуватися. Для наших хлопців-борців змагання подібного роду - це можливість ще раз перевірити себе у боротьбі, випробувати на витривалість, проявити характер. Цього року організатори турніру провели командні змагання. У них взяли участь команди з Владикавказа, Харкова, Сум, Київської та Донецької областей. Хлопці намагалися не тільки перемогти суперника в особистій зустрічі, а й принести команді максимальну кількість очок і балів.


В ході командних змагань спортсмени помірялись силою з представниками кожної команди у своїй ваговій категорії. Вболівальники активно підтримували борців, і тому спортивне свято вийшов дуже видовищним.


За результатами змагань, команди, що зайняли I, II, III місця були нагороджені кубками, грамотами, медалями та грошовими призами.
I місце зайнята команда міста Харкова,
ІІ місце - команда міста Владикавказ (Північна Осетія-Аланія),
III місце - команда Київської області.
Окремо були нагороджені кубками, грамотами та грошовими призами переможці в кожній ваговій категорії.

http://ukrwrestling.com/