Мы в социальных сетях:
twitter youtube facebook g+

Заполните все поля для регистрации

Имя:
Фамилия:
Email:
Пароль:
Повторите пароль:

Віталій Понамарьов: "Вперед і тільки вперед!"

Четверг, 26 Января 2012, 17:19

Тренер кращої борчині України за рейтингом АСБУ Аліни Махині, розповів про свою методику

- Як ви почали працювати з дівчатами?
- Я тренер училища олімпійського резерву. Раніше звичайно працював з хлопчиками, а в 2005-му керівництво умовило перейти працювати з дівчатами. Я подумав, погодився, набрав з Дзержинська дівчаток, Аліну Махиню, Христину Дарануцу і ще декількох і почали працювати. Перший рік давав їм основи школи боротьби. На цьому етапі Махиня була досить слабенькою. Але я її заспокоював, що потрібно спочатку пройти школу боротьби, щоб знати, як інші борються, протидії, а через рік будемо індивідуальний стиль формувати і у тебе все вийде. І дійсно на другий рік у неї почало краще виходити, включився азарт. І тоді на якомусь турнірі її батько у мене запитав, чи є шанс у Аліни втілити свою мрію - стати олімпійською чемпіонкою? Я відповів «Так, але тепер ми будемо працювати зовсім по-іншому». Тому, що я знаю, якщо немає бажання, то що б ти не робив нічого не вийде, а коли у спортсмена є висока мета, то треба працювати над цим.


- Жіноча і чоловіча боротьба сильно відрізняються. Наскільки довелося змінювати методику роботи?
- У хлопчиків більш раціональний, прагматичний стиль. А у дівчат більш вибуховий. Якщо вона вирішила, то піде до кінця, гори зверне, а хлопці іноді бояться йти до кінця. Тому я намагаюся, якомога більше урізноманітнити боротьбу. Справжня боротьба починається тоді, коли обидва суперники втомилися, тоді включається підсвідомість. А на підсвідомому рівні спрацьовують, ті дії, над якими ти найбільше працював. Тому я намагаюся дати дівчаткам максимальний обсяг інформації з техніки. Це себе цілком виправдовує. Суперниця переглядає основні рухи, починає їх блокувати, а у нас є інші дії, знову заблокували, а у нас знову щось нове.


Також почав більше уваги приділяти тактиці, стратегії та психології. Головне налаштуватися - вперед і тільки вперед. Думки матеріальні, щоб твій настрій реалізувався потрібно думати більше і краще. Тому я ввів в програму імітацію і прокручування перед сном. Потрібно засинаючи, прокручувати пару хвилин рухи основних суперниць самого високого рівня, яких бачили по телевізору, уявляти, як з нею боротися. Тоді, коли виникне подібна ситуація в реальному житті, це вже не буде лякати.


- Аліна не випадково стала кращою борчинею 2011 року, адже вона брала участь у всіх можливих стартах і по юніорам і по дорослим.
- Спочатку року, коли ми прикидали розклад, то розуміли, що буде важко. Але Аліна усвідомлено вирішила пройти через це, що б на наступний рік набратися досвіду. Особливість Махині це її психологічна зосередженість. Коли вона починає втомлюватися, то починає боротися краще, а коли ще свіжа то трохи обережніша. Але в майбутньому її бажання бути переможцем переб'є все. Вона буде рости і до Олімпіади буде в кращій формі. Тому якщо, щось не виходить, то я не хвилююсь - час ще є, бажання і голова свою справу зроблять.


- Інша ваша підопічна, Христина Дарануца зараз відійшла від боротьби...
- До наступного літа Христина боротися не буде, вона чекає дитину, але налаштована брати участь влітку у відборі на Олімпіаду або чемпіонат Світу. На жаль у Дарануци така особливість, що на п'яти з шести змагань на які ми їдемо у неї травми. Будь-яка інша, напевно б скаржилася. Я завжди її заспокоюю, якщо на цьому етапі у тебе травми і ти навчилася з цим жити і боротися, то коли вони пройдуть, це буде як допінг, боротися стане набагато легше.


Найголовніше бажання, а по тому, як вона вміє працювати, то думаю за час вимушеного відпочинку вона стане мудрішою, не буде робити зайвих рухів і що важливо, всі її старі травми залікуються повною мірою. До того, ж за цей час вона зможе розкласти по поличках той обсяг інформації, який в неї вкладено. Думаю, найближчим часом ми побачимо в ній борця дуже високого рівня.


Якщо в цьому циклі, щось не зростеться, то вже з 2013 року стаємо до праці, і будемо підхоплювати все Європи і всі змагання. Якщо, десь програємо, скажемо спасибі суперниці за урок, зробимо висновки і підемо далі.

Олександра Васильчук

http://ukrwrestling.com/